Vi på Skarpnackskola.se vill hjälpa våra besökare med att få en större inblick i hur ekonomi fungerar och därför publicerar vi nästan uteslutande artiklar inom ekonomi. En besökare ser snabbt att våra artiklar rör lån och andra intressanta ämnen inom ekonomi.

Men det vi vill koncentrera oss på idag är att skriva om ränta på ränta effekten och vi har tagit en stor del av informationen från bästasparkontot.com som skriver ingående om hur ränta på ränta effekten fungerar och vi kommer inkludera en länk längst ner i artikeln så att ni hittar till rätt artikel på bästasparkontot.com.

Ränta på ränta

Vad är då ränta?

Det är en avkastning du som sparar får på det kapital du har på ditt sparkonto, det är alltså vad banken eller finansinstitutet betalar dig för att låna dina pengar. På samma sätt som du betalar ränta på de pengar du lånar från en bank eller ett finansinstitut. Principen fungerar på samma sätt.

Banken lånar dina pengar och betalar dig pengar för detta precis som du gör när du lånar från en bank.

Vad är då ränta på ränta effekten?

Om du sparar 1000 kr och får 10 % i ränta varje år så får du i slutet av året en utbetalning på 100 kr för att banken fått låna dina pengar. Om du då inte tar ut pengarna som du fått som ränta så har du på ditt sparkonto 1100 kr.

Året därpå för då alltså en utbetalning på 110 kr. Du har alltså fått ränta på de pengar som du fick i ränta. Därför kallas effekten ränta på ränta då ditt sparande växer även om du inte aktivt sätter in mer pengar på kontot.

Men er ränta är orimlig!

Den ränta vi satte på 10 % kan verka orimlig då riksbanken har satt styrräntan på minus nivåer men det finns finansinstitut som erbjuder räntor på upptill 10 % årligen men då är dessa bankkonton inte skyddade av insättningsgarantin. Tyvärr finns det vid skrivande stund inte många ”riktiga” banker som erbjuder en ränta på över 2 %.

För mer information om ränta på ränta kan ni läsa artikeln på bästasparkontot.com om ränta på ränta. Eller besök deras facebook sida